Over FAAB4U

Respect voor de rechten en het werk van al wie met zijn handen zijn brood moet verdienen, zit Fatiha Dahmani, oprichtster van FAAB4U in het bloed.

Kan ook moeilijk anders als je de dochter bent van een mijnwerker die vanuit het diepe zuiden van Marokko verhuisde naar Genk om in de mijnen van Zwartberg te komen werken.

Als kind liep Fatiha samen met haar vader mee met de betogingen van de mijnwerkers tegen de sluiting van de mijn in Zwartberg. Geen wonder dat ze later rechten ging studeren en zich als advocate specialiseerde in arbeidsrecht. Ondertussen werkt Fatiha voor de vakbond.

Tijdens haar vele reizen in Marokko raakte Fatiha in gesprek met Marokkaanse syndicalisten en bezocht ze samen met hen heel wat coƶperatieven, collectieven van handarbeiders die samen tapijten, aardewerk, juwelen, … produceren en ze proberen te verkopen. Vooral de verhalen van de vrouwencoƶperatieven maakten indruk.

Het concept van FAAB4U was geboren. Mooie handgemaakte Marokkaanse spullen verkopen aan eerlijke prijzen. Respect voor en correct behandelen van de arbeiders is belangrijker dan het maken van dat laatste procentje winst.